top of page

LKV-koe heittämällä läpi (ja ykösellä)



LKV-koe on hankala (tosi hankala) ja siksi autan sua. Haluan, että menestyt, etkä käytä aikaasi joutavuuksiin, kuten minä tein. Silti allekirjoittanut sai kyseisen kokeen läpi ensimmäisellä yrittämällä. Työkokemusta välitysalalta minulla oli alle 6kk. En flexaa, taivutan vain vähän. Kokeessa on enemmän kyse siitä, että opit löytämään tietoa lakikirjasta nopeasti, kuin siitä, mitä oikeasti tiedät. LKV-pätevyydestä tuli mulle aikanaan suuri pakkomielle. Kun lähdin etsimään työpaikkaa välitysalalta, ei kukaan halunnut palkata mua. Turhautuminen ja näyttämisenhalu toimi erinomaisena inspiraationlähteenä. Halusin todistella potentiaaliani ja näyttää keskisormea niille, jotka eivät työsopimusta kanssani kirjoittaneet. Tietysti LKV on vain pätevyys, mutta siihen maailman aikaan se oli mulle tärkeää. Todellinen ammattitaito osoitetaan kuitenkin työllä ja tuloksilla. Olisin todennäköisesti samassa pisteessä myös ilman kirjallisia pätevyyksiä. Myöskään sun tulevia asiakkaita ei juuri pätevyydet kiinnosta. He haluavat tietää millainen ihminen olet. Joka tapauksessa uran alku on hyvä käyttää opiskeluun, koska kalenterisi on aikalailla tyhjä. Haluathan muutenkin osata asiasi, kun myyt asiakkaasi tärkeintä omaisuutta. Mennään siis aiheeseen.

1. Välineet ja varusteet Itse koetilanteessa saat ottaa mukaasi vain lakikirjan tai säädöskokoelman, laskimen, sekä kirjoitusvälineet. Valmistautumiseen ja lakikirjan laputtamiseen kannattaa panostaa paljon. Sulla pitää olla hyvä järjestelmä löytääksesi haluttu tieto tuosta yli 1000 sivuisesta opuksesta. Osta tai hanki siis seuraavat jutut: - Uusin kiinteistölainsäädäntö - Kiinteistönvälittäjän käsikirja (ei pakollinen, hyvä apu) - Hyvän välitystavan ohje (ilmainen PDF-tuloste) - Muovisia Post-It-lappuja - Yliviivaustusseja - Kova työmoraali (kyllä sulla on) Kiinteistönvälittäjän käsikirjan hankkiminen on erittäin suositeltavaa. Mikäli firmassasi ei ole sitä, muista, että se on sijoitus. Sijoitat nyt itseesi ja menestyneempään tulevaisuuden versioon siitä.


2. Lakikirjan laputus Kiinteistönvälittäjän käsikirja on erinomainen teos jo välittäjän arkipäiväisessäkin työssä. Se selventää lain pykäliä helpommin pureskeltavaan muotoon. LKV-koetta varten opiskelevalle suurin hyöty on se, että siitä löytyy kaikki välittäjän työn kannalta tärkeimmät lait ja pykälät. Lue siis käsikirjaa ja yliviivaa siellä mainitut pykälät lakikirjasta. Itse yliviivasin myös käsikirjan pykäläviittaukset. Samalla laputat käsikirjassa mainitun lain. Käytä lyhenteitä ja eri värisiä lappuja. Itse laitoin sinisellä ylös kiinteistönvälitystä säätelevät lait, kirjan oikealle puolelle keltaisella muut yleisimmät lait ja punaisella alas ‘’tärppilappuja’’ eli omasta mielestäni tärkeitä pykäliä ja lukuja. Koko kiinteistönvälittäjän käsikirjan kahlaaminen voi tuntua suurelta urakalta, mutta on ehdottomasti sen arvoista. Usko minua, se on tehokkain tapa. Et voi lukea lakia kuin tavallista kirjaa. Lakikirjasta etsitään sovellettava laki, sopiva luku ja sen jälkeen oikea pykälä. Kiinteistölainsäädännössä suurin osa laeista on välittäjän kannalta turhia. Kuten aiemmin sanoin, on lain lukeminen erittäin haastavaa ilman käytännön kokemusta. Mahdotonta se ei kuitenkaan ole. Laputa kirja kaikessa rauhassa ja keskity sen jälkeen sinulle tutuimpiin lakeihin. Mikäli olet tehnyt jo asunto-osakekauppaa, mutta vähemmän kiinteistöjä ja vuokraoikeuksia, aloita asunto-osakeyhtiölaista. Kun olet oppinut lakikirjan tehokkaan käytön, voit helpommin jatkaa itsellesi vieraampiin lakeihin.


Kun olet saanut koko lakikirjan laputettua, huilaa vaikka viikko ja lue hyvän välitystavan ohje läpi.


3. Hyvän välitystavan ohje Tylsää tekstiä, mutta sun tulee todellakin osata se, mikäli havittelet LKV-kuninkuutta. Tätä on tosi helppo alkaa urakoimaan ja lukemaan automaattiohjauksella. Siksi suosittelen taas kerran omaa tapaani: Ota välitystavasta paperituloste ja yliviivaa kaikista tärkeimmät pointit. Tämän jälkeen voit kirjoittaa vaikkapa Google Docsiin nämä pointit ja tehdä ‘’Oman välitystavan’’, eli kirjoittaa asiat helpommin pureskeltavaan muotoon. Tätä on ilo kertailla vielä ennen koetta. Kirjoita asiat omalla tyylilläsi, jotta teksti pysyy mielenkiintoisena, eikä ala kyllästyttämään. Jossain vaiheessa lakiteksti alkaa nimittäin maistumaan pahalle, usko pois.

4. Aiemmat LKV-kokeet Tulosta aiempia LKV-kokeita ja tee niitä. Se on takuulla paras tapa oppia. Näet niiden kautta myös ‘’yhteisen teeman’’ eli millaisia kysymyksiä on yleensä kokeessa esitetty. Tee kokeet kaikessa rauhassa ja tarkista tulokset miten meni. Ensimmäisillä kerroilla ei kannata panikoida mikäli tuntuu, että kaikki menee väärin. Kyse on monesti siitä, että et vielä ymmärrä täysin termejä ja sanamuotoja. Esimerkiksi osakeluettelotuloste on eri kuin osakehuoneistotuloste ja kiinteistöstä voidaan puhua vain silloin, kun tontti on oma. Itse tulostin kaikki vanhat kokeet sekä vastaukset. Näin pystyin tekemään vapaasti merkintöjä paperille ja alleviivaamaan kompakysymyksiä.

5. Kysymyksiin vastaaminen Kuten mainittua, kysymyksiin on piilotettu paljon hankalia sanamuotoja ja kokelasta johdetaan tarkoituksellisesti harhaan. Opettele siis löytämään nämä kompakysymykset. Terve vainoharha jokaisessa kysymyksessä on sallittua. Ajatusprosessi kysymyksissä menee seuraavanlaisesti:

- mieti tarkkaan, mitä tehtävässä todella kysytään - etsi ‘’kompakysymyksiä’’

- kartoita oikeudellinen ongelma ja laki, jota voit soveltaa

- viittaa pykäliin mahdollisimman paljon

- mieti, voisiko vastaus löytyä hyvästä välitystavasta

- vastaa omin sanoin, mikäli pykälää ei löydy


Lain pykäliin kannattaa viitata niin paljon kuin mahdollista, mutta jos olet epävarma oikeasta pykälästä, voit jättää viittauksen pois ja kirjoittaa pohdinnan vapaamuotoisesti omin sanoin. Nimittäin mikäli vastaus on oikein, mutta olet viitannut väärään pykälään, ei pistettä tule.



Kokeen monivalintatehtävissä ei pykäläviittauksia tehdä ja oikeiden lakien soveltaminen voi olla haastavampaa. Yleisimpiin monivalintakysymyksiinkin vastaukset kuitenkin löytyvät lakikirjasta. Oma tekniikkani monivalinnoissa oli se, että ruksasin itselleni selvimmät, ja merkkasin vastaamatta jätetyt suttupaperille. Sen jälkeen kävin koepaperin useita kertoja läpi ja täydensin vastauksiani.


Hyvästä välitystavasta kysytään monissa monivalintatehtävissä. Tämän takia se tulee osata milteipä ulkoa. Lisäksi esseetehtävissä kannattaa viitata hyvään välitystapaan mahdollisimman paljon.



5. Ennen koetta


Muista, että kokeeseen mennään epäonnistumaan. Sinä tosin aiot epäonnistua vain vähän ja näin ollen saada LKV-pätevyyden. Harjoituskokeet tuntuu joka tapauksessa hankalilta, joten ei kannata stressata niistä. Olet kyllä valmis kokeeseen, kunhan opiskelet pieteetillä.



6. Koetilanne


Syö hyvin, juo hyvin ja hengitä syvään. Oot voittaja ja läpäiset kokeen. Tee helpoimmat tehtävät ekana ja merkkaa suttupaperille ne, joihin jätit vastaamatta. Näin hahmotat myös oman edistymisesi ja käytössä olevan ajan.



Lopuksi


Soita minulle 050 918 4091 jos jokin jäi epäselväksi niin jeesaan sinua. Tsemppiä. Olli T. Väätäinen olli.vaatainen@roof.fi





bottom of page